Heidis bibliotektank(er)

Bibliotekrelaterte betraktninger sett fra et høgskolebibliotek

Forskerservice på CBS

leave a comment »

Jeg har diskutert service til forskerne med mange forskjellige personer i løpet av min uke på CBS. Det har vært spennende: mange nye ideer, mange like tanker som vi «baler» med  – og mange utfordringer som absolutt er til å kjenne igjen:

  • Open Access: CBS opprettet sitt første Open Access repository allerede i 2004. De har dermed vært aktive i dette lenge – og kan garantert lære oss andre mye!
  • Programmet som ble tatt i bruk i 2004 var egenutviklet – i 2008 gikk man over til DSpace (open source-programvare). Ansatte fra biblioteket er aktive i miljøet rundt DSpace i Danmark, og prøver å delta på årlige konferanser og brukermøter. De har to installasjoner av programmet: OpenArchive og StudentThesis (som jeg har skrevet litt om her).
  • OpenArchive: startet med å registere «working papers» – det går nå nesten helt av seg selv – alle «vet» at det skal inn i arkivet. Arkivet inneholder over 1700 working papers.
    PhD-avhandlinger: Disse trykkes stort sett i den lokale bokhandelen – og biblioteket har en avtale med dem om overføring av filene for publisering. Hvis avhandlingen skal bli bok avtales det med forlaget. Pr. nå er i overkant av 100 avhandlinger lagt inn.Fortsetter….
  • Det ligger noen artikler i basen, foreløpig ikke så mange. Men her skjer det mye for tida, det blir stadig vanligere og enklere å få avtaler om preprint med forlagene. Biblioteket får også lettere oversikt over hva som blir produsert siden de registrerer i Research@CBS.Vebbside for CBSansatte
  • Biblioteket tilbyr innskanning av eldre materiale for å publisere det i OpenArchive.
    De legger ikke inn publikasjoner som f.eks. Powerpoints der – fordi det fort ville blitt støy.
  • Research@CBS : Forskningsregistering gjøres i Pure – det samme programmet som alle store universitet i Danmark bruker. Hver institusjon har sin egen installasjon, og all registrering på CBS gjøres av biblioteket – datene registeres av av studenter og kontrolleres av bibliotekarer. Dataene høstes til den danske forskningsdatabasen.
  • Insights@CBS er institusjonens vebbsted for omtale av forskning og publisering på CBS. Insight drives av biblioteket, og høstes også av videnskab.dk (tilsvarende forskning.no).  Den bibliotekansatte som har ansvar for dette oppsøker mye av stoffet selv, alt fra bøker som gis ut til å være til stede på doktordisputaser.
  • CBS etablerte et eget intranett for forskning for fem år siden – dette legge nå ned fordi det ikke fungerer tilfredsstillende.
  • For ca 10 år siden prøvde de ut en oppsøkende ordning: en bibliotekar hadde arbeidsplassen sin i lokalene til et institutt hver formiddag. Interessante konklusjoner: Det var selvsagt svært ressurskrevende, men den ene av de som var med på prosjektet merker fremdeles resultater av det i form av kontakter og forespørsler fra ansatte ved instituttet!

    Noe å tenke over? Kanskje i mindre omfang? På et sted som HiVe  med ett campus vil det møte to helt motsatte argumenter: Vi må «få de ansatte til biblioteket (=bibliotekrommet) – eller vi bør være der de ansatte likevel er med sine kontor og pauserom.

  • Alle institutt har en kontaktbibliotekar. Det er variabelt hvor godt dette fungerer. Her som alle andre steder jeg kjenner er det selvsagt også avhengig av personlig kontakt og interesse. Og hva skal nå denne kontaktbibliotekarrollen være da – utenom kontaktperson for nyansatte?! Her trengs det nok noe definisjonsarbeid mange steder! Eller er det nyttig / nødvendig å definere det nærmere?
  • Alle nyansatte får tilbud om besøk av kontaktbibliotekaren – mange takker ja til det.
  • Noen frykter at det vil bli mye mindre tid til den personlige, kvalitative servicen til forskerne når det blir færre ansatte i biblioteket. Og at det blir mye mindre oppsøkende aktivitet – og mer på forespørsel. Jeg skjønner godt den frykten!
  • Det er nettopp etablert en interesseforening for bibliotekarer som jobber med forskningsstøtte i Danmark – vi drodla rundt om det kanskje kunne bli en Nordisk forening? Vi er jo ikke så mange til sammen…. Eller i hvert fall lage et forum for utveksling av ideer?
  • Innkjøp: Gjøres av fagreferentene – og er i stor grad basert på forespørsler. E-bøkene kjøpes i stadig større grad i pakker, ikke enkeltvis.

Lenker:

StudentThesis@cbs
OpenArchive@cbs
Dansk forskningsdatabase
Insights@CBS

Written by heidiko

18.05.11 kl. 09:01

Legg igjen en kommentar